Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Νότα Κυμοθόη "ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ"


Νότα Κυμοθόη
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ


Ερευνώντας την αρχαία ελληνική γλώσσα και μιλώντας στην εποχή μου νεοελληνική, η οποία δυστυχώς συνεχώς συρρικνώνεται, σκέφτομαι πως φτάσαμε έως εδώ, και που οδεύει η γλώσσα των αρχαίων μου προγόνων.
Νοέμβριος, από που προέρχεται η ετυμολογία του;
Αυτά που διαβάζω δεν με ικανοποιούν. Έτσι λοιπόν, έφτασα στα εξής συμπεράσματα:
1) Νοέμβριος= νους+όμβριος© Νότα Κυμοθόη
2) Νοέμβριος= νους+όμβρος© Νότα Κυμοθόη

Η λέξη είναι γνήσια ελληνικής προέλευσης, νους+όμβρος. Ο νόος=νούς του νοός, τω νοϊ, τον νόα, ω νόε και όμβρος=θύελλα μαζί με βροχή, νερό εξ΄ουρανού. Δηλαδή σημαίνει το νους σας βροχή! Συγκεκριμένα:Μαιμακτηριών ήταν στο Αττικό Ημερολόγιο ο μήνας που αντιστοιχούσε σε αυτήν τη χρονική περίοδο. Μαιμακτηριών από την μαίμαξη της αμπέλου, τον τρύγο δηλαδή, από το μαιμάσσω=κοχλάζω, βράζω (έβραζε ο μούστος για να γίνει κρασί), αφιερωμένος στον Μαιμάκτη Ζευ (Δία), τον ταραχώδη από τους ανέμους, τον ενθουσιώδη από τον βρασμό του μούστου κι από το ρήμα μαιωθήσονται=θεραπευθύσονται. Αυτήν την εποχή της αλλαγής του καιρού, καθόσον οι καρποί είχαν ωριμάσει κι είχαν συγκεντρωθεί στις αποθήκες, οι αγροί είχαν οργωθεί κι ετοιμάζονταν για σπορά . Έτσι λοιπόν στη συνέχεια, καθώς άλλαξε το ημερολόγιο ο μήνας ονομάστηκε Νοέμβριος, γιατί έπρεπε να έχουν το νου τους μη τυχόν και βρέξει για να σπείρουν τα σιτηρά τους. Από το νους+όμβρος προέρχεται το όνομά του.

Όμβρια ύδατα, λέμε και σήμερα, δηλαδή τρεχούμενα νερά, που τρέχουν κατά τη διάρκεια της βροχής αλλά και μετά από τη βροχή, από τις στέγες των σπιτιών. 

Υποσημείωση: Οι περισσότεροι φιλόλογοι της εποχής μου ασχολούνται με την πεπατημένη οδό διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, σύμφωνοι με όσα έχουν προσλάβει μέσα απ΄ όλα τα γραφόμενα έως τις ημέρες μας, δίχως να δέχονται την έρευνα για την ετυμολογία της λέξεως και δίχως να δέχονται την έρευνα για τη δημιουργία της γλώσσας σε άλλους λαούς. Αλλά, όταν οι φιλόλογοι- λεξικογράφοι επιμένουν στα έως τώρα λεξικά, πως το Αα της ελληνικής γλώσσας είναι φοινικικό κι όχι ελληνικό, δίχως να γνωρίζουν πως οι Φοίνικες ήταν αρχαιοελληνικό φύλλο, επιτρέψτε μου λοιπόν να έχω άλλη άποψη για πολλά θέματα. Κι ένα από αυτά είναι και η ονομασία του μήνα του έτους Νοέμβριος.  Αλλά όλα έχουν μια ιστορική συνέχεια και όλα σχετίζονται με το αίτιο της γραφής και την επιρροή του. Δεν περιμένω να δεχτεί και ν΄αποδεχτεί ο έχων άγνοια της ελληνικής σκέψης των αρχαίων μου προγόνων, το άνω θέμα, για την ετυμολογία του ονόματος Νοέμβριος. Θα συνεχίσει να επιμένει στην άγνοιά του και στην έως τώρα ετυμολογία της λέξης, διαφωνώντας μαζί μου. Στην ελληνική γλώσσα, παραπέμπει η άνω σκέψη μου για την ετυμολογία του μηνός Νοέμβριος. Στις γλώσσες άλλων λαών, άλλα. Αλλά η ελληνική γλώσσα είναι ανθρωποκεντρική γλώσσα κι όχι γλώσσα αντικειμένων, μήτε γλώσσα πραγμάτων.  Ο νους έχει να κάνει με τον άνθρωπο, ας χρησιμοποιηθεί για το καλό όλων, με καθαρές σκέψεις και όχι με σκέψεις σκοπιμότητας, που εξυπηρέτησαν στο παρελθόν κάποιες ομάδες, οι οποίες κατέστρεφαν μεθοδικά, την αρχαία ελληνική παιδεία και ότι σχετιζόταν με την αναφορά στον ελληνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νότα Κυμοθόη "Συνέντευξη στο SPEAK NEWS" Πολιτισμός

  Νότα Κυμοθόη "Συνέντευξη στο SPEAK NEWS" Πολιτισμός Μια υπέροχη συνέντευξή μου στον Ανδρέα Γερμανό δημοσιογράφο κι εκδότη δημοσι...