Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

ΠΟΙΗΣΗ ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ ΙΥΖΟΥΣΑ ΝΗΣΟΣ ΒΙΒΛΙΟ


ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ ΠΟΙΗΣΗ
ΙΥΖΟΥΣΑ ΝΗΣΟΣ
ΒΙΒΛΙΟ

Έκδοση 1995. Εκδόσεις ΑΘΗΝΑ
Το εξώφυλλο κοσμεί έργο ζωγραφικής, σχέδιο με μελάνι, της Νότας Κυμοθόη

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η Μαρία Ράλλη Υδραίου παρουσιάζει την Ποίηση της Νότας Κυμοθόη "Ιύζουσα νήσος" στο λογοτεχνικό σαλόνι του Γιάννη Χαντζίνη στην Καλλιθέα.

Παρουσιάστηκε σε κύκλους λογοτεχνών στο σπίτι του Γιάννη Χαντζίνη στην Καλλιθέα από την Φιλόλογο και μεταφράστρια Μαρία Ράλλη-Υδραίου. Στα Εξάρχεια στο λογοτεχνικό σαλόνι του Χρήστου Κουλούρη παρουσιάστηκε από τον Δικηγόρο Ποιητή και Δοκιμιογράφο Δημήτρη Καραμβάλη. Στο κέντρο της Αθήνας στην Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών απαγγέλθηκαν ποιήματα πολλά από αυτό το βιβλίο, σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Δημοσιεύτηκαν ποιήματα μέσα τις ανθολογίες στον Καναδά του Κώστα Δουρίδα, σε ιστολόγια στο internet (arcades.esmen, rizokarpasson κ.λ.π)
Παρουσίαση στην Κύπρο και στην Ελλάδα σε διάφορα λογοτεχνικά σαλόνια...

Κριτικές σε Λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η Νότα Κυμοθόη μιλάει για το βιβλίο της "Ιύζουσα νήσος" στο σπίτι του Χαντζίνη στην Καλλιθέα, στο λογοτεχνικό σαλόνι, παρουσία σπουδαίων λογοτεχνών, εικαστικών κι αναγνωστών ποίησης από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δημοσίευση ποιημάτων  από τη συλλογή αυτή σε πολλές ιστοσελίδες...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ :


1) Περιοδικό ΠΕΝΤΕΛΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ/Δημοσίευση 1995
ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΗΣ ΝΟΤΑΣ ΚΥΜΟΘΟΗ:
Γράφει ο Γιώργος Βοϊκλής
Με αφορμή την συμμετοχή της στην έκθεση ζωγραφικής που οργάνωσε ο Ε.Ε.Σ.Π. στον Πύργο της Δουκίσσης Πλακεντίας και την έκδοση της νέας Ποιητικής Συλλογής της: "Ιύζουσα νήσος"
Η πρώτη μου γνωριμία με την Νότα Κυμοθόη ήταν μέσα από το εικαστικό της έργο, από τους εμπνευσμένους από τη "Ρωμιοσύνη" του Γιάννη Ρίτσου πίνακές της "λάδι
σε μουσαμά" που παρουσίασε στον Πύργο της Πλακεντίας (βλέπε συνέχεια στο http://artnotakymothoe.blogspot.com).

Το δεύτερο επίπεδο γνωριμίας μου με τη Νότα Κυμοθόη ήταν μέσα από το ποιητικό της έργο. Από το διάβασμα της συλλογής με τίτλο "Ιύζουσα νήσος", ...διαβάζοντας τους λιτούς και δυνατούς στίχους της κατάλαβα ότι το πρωτογενές στοιχείο της ποίησης που ενυπάρχει στο Πνεύμα και τα αισθήματά της εκφράζεται με την ίδια άνεση και με την ίδια αισθητική αρτιότητα τόσο στη Ζωγραφική όσο και στο Λόγο της.
Κοινά στοιχεία της Ζωγραφικής και της Ποίησης της Ν.Κ. ο συνδυασμός του ονειρικού και του ρεαλιστικού στοιχείου.

Η Ποίησή της χαρακτηρίζεται από το λυρισμό στην περιγραφή της φύσης και την καταγραφή των ανθρωπίνων αισθημάτων και τον ρεαλισμό στην επιλογή των θεμάτων και τα μηνύματά της. Ιδιαίτερη εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι όλα τα ποιήματά της, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι αφιερωμένα σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Το πιο σημαντικό όμως δεν είναι η  ίδια η αφιέρωση, αλλά το γεγονός ότι το ποίημα αποτελεί το απόσταγμα της προσωπικότητας, του χαρακτήρα του ανθρώπου στον οποίο το αφιερώνει, το απόσταγμα της σχέσης της ποιήτριας με το πρόσωπο αυτό.

Σε μερικές περιπτώσεις τα πρόσωπα αυτά αποκτούν βαθύ συμβολικό χαρακτήρα, όπως η γιαγιά Ουρανία στο ποίημα "Εν εξορία":

"Ξεχασμένη στη γωνιά σ' άλλους ρυθμούς
θυμότανε που διάβαινε τους κάμπους
και κρατώντας το δρεπάνι
γιόμιζε την ποδιά της στάχυα χρυσά.
Έτσι γερνούν οι άνθρωποι
απόμακρα κι αγάλια.
Στην τόση περιφρόνηση του χρόνου
περιφρονούν το τέλος.
Κι αναρωτιέμαι...
Εν εξορία πλανιέται η αγάπη; "

Αυτό το ποίημα βέβαια όπως καταλάβατε, όπως και όλα τα ποιήματα της συλλογής είναι γραμμένα στην Κύπρο που έζησε η ποιήτρια για δυο περίπου χρόνια το 1992 και το 1993. Τη φύση της Κύπρου, τους ανθρώπους της και την τραγική της μοίρα μετουσιώνει στην ποίησή της.

Κάνοντας όμως Ποίηση την Κύπρο κάνει ταυτόχρονα Ποίηση την Ελλάδα. Γιατί η Κύπρος είναι περισσότερο Ελλάδα από την Ελλάδα...

"Μοσχοβολούν ολόγυρα οι πλαγιές
ανοιξιάτικους ανθούς και πόθους
μέσα στου Μάρτη τον αγέρα...
Πλανιέται μια μαγεία ερωτική
σα νάναι αόρατη ακόμη η θεά
και άπλωσε στους λόφους εδώ γύρω
τους πέπλους της και βούτηξε
μες στ' ακρογιάλι να λουστεί"
γράφει στο ποίημά της 
" Της Κύπρου οι αμυγδαλιές" δίνοντας ερωτική πνοή
στην ανοιξιάτικη φύση. Η ομορφιά της φύσης και του
έρωτα όμως πάνε μαζί με τον πόθο της λευτεριάς, όπως
μας δίδαξε ο Σολωμός στους "Ελεύθερους Πολιορκημένους".
Στο ποίημά της "Αχ! Να μπορούσα" η Αφροδίτη και η 
Ελευθερία πιασμένες απ' το χέρι, αντικρύζουν το δρόμο
των παιδιών της Καρπασίας:
"Αχ! Να μπορούσα!..
Τραγούδια χαρωπά στ' αφτιά τους να σφραγίσω
κι ένα γέλιο να ζωγραφίσω στα χείλη τους λουλούδι...
Αχ!..Να μπορούσα το πνεύμα της αρχαίας θεάς
μες στο νησί να κλειούσα σαν και τότε
θα γύριζαν ωραίοι καιροί
και η Ελυθερία δε θα ζητιάνευε στους δρόμους
φιμωμένη"...

Θα κλείσουμε αυτή τη μικρή ανθολόγηση του ποιητικού έργου της Ν. Κ. με μερικούς ακόμη συγκλονιστικούς στίχους από το ποίημά της με τίτλο: "Η σοφία της υπομονής"

Αν μου ζητήσεις να σου πω, περαστικέ μου φίλε
που κρύβεται η υπομονή στη χώρα της Αφροδίτης
Ψάξε στο κύμα τ' αλμυρό που γλύφει τα κορμιά τους
ψάξε νωρίς το χάραμα στα βογγητά της μέρας
ψάξε τα δειλινά που φεύγουνε χαμένα μες στη σκόνη
ψάξε βαθιά στο βλέμμα του τον Κύπριο αδελφό σου
και σμίξε το τραγούδι σου με το δικό του πόνο"

Η Νότα Κυμοθόη γράφει Ποίηση από τα μαθητικά της χρόνια κι έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις "Διογένης" του Κώστα Κουλουφάκου τρεις  Ποιητικές Συλλογές:
"Φως και Σκοτάδι" 1990 

'Οιμωγές"1991
"Δίψα και Σιωπή"1995



Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά κι έχουν διαβαστεί στο ραδιόφωνο σε Ελλάδα και Κύπρο. Μεταφρασμένα ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί στο εξωτερικό, Ιταλία,  Καναδά, Η.Π.Α., κι έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία. Στα συρτάρια του γραφείου της βρίσκονται σημαντικές αδημοσίευτες συλλογές,  όπως οι συγκλονιστικές"Μαρτυρίες" στις οποίες μετουσιώνει σε Ποίηση την τραγική μοίρα των Προσφύγων και των βασανισμένων της εποχής μας, καθώς κι ένα μυθιστόρημα.

Η ζωή της βέβαια είναι δοσμένη ταυτόχρονα στην Ποίηση και τη Ζωγραφική, ίσως μάλιστα περισσότερο στη Ζωγραφική που είναι  κοπιαστική, χρονοβόρα και χειρωνακτική δημιουργία. Και το ζωγραφικό της έργο έχει παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις. Βρίσκεται σε αρκετέ συλλογές κι έχει τιμηθεί με σημαντικά Βραβεία. Λεύκωμα με έργα της έχει τυπωθεί...
"Οι τέχνες για μένα είναι αλληλένδετες..."  μας λέει για το συνδιασμό Ποίησης και Ζωγραφικής στην καλλιτεχνική δημιουργία της και συνεχίζει: "Ποίηση και Ζωγραφική είναι για μένα απλώς δυο διαφορετικοί τρόποι να εκφράσω αυτό που νοιώθω για τον κόσμο και τον άνθρωπο. Η τέχνη για μένα είναι αγάπη. Αν δεν αγαπάς δεν μπορείς να δημιουργήσεις. Κάθε έργο είναι ένα κομμάτι από την ψυχή μου που την μοιράζω σαν αντίδωρο στους συνανθρώπους μου..."

Θα κλείσουμε τη σύντομη αυτή παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας της αγαπημένης φίλης της Πεντέλης με μια φράση της για την ελληνική φύση:

"Η Ελλάδα, η φύση της, είναι ένα έργο τέχνης που δημιουργός του είναι ο Θεός. Δεν έχουμε δικαίωμα να το καταστρέψουμε"

Γιώργος Βοϊκλής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νότα Κυμοθόη "Συνέντευξη στο SPEAK NEWS" Πολιτισμός

  Νότα Κυμοθόη "Συνέντευξη στο SPEAK NEWS" Πολιτισμός Μια υπέροχη συνέντευξή μου στον Ανδρέα Γερμανό δημοσιογράφο κι εκδότη δημοσι...